Over STOTT Pilates®

STOTT PILATES® is een methode die je door middel van lichamelijke oefening in staat stelt om een aantal uiteenlopende doelen te bereiken; Pilates helpt je om je lichaam sterker te maken en het uithoudingsvermogen van je spieren te vergroten. Maar door Pilates te beoefenen kun je bijvoorbeeld ook je sportprestaties verbeteren en blessures leren voorkomen,  je rugklachten verminderen, je houding verbeteren of je lichaam helpen herstellen na een blessure. Of je nu jong bent of oud, atletisch getraind of juist al jaren te weinig beweegt, Pilates biedt je de ondersteuning die je nodig hebt om je lichaam optimaal en zonder pijn te laten bewegen.

STOTT PILATES® in combinatie met andere sporten

Of je nu rent, roeit, zwemt, fietst of Crossfit doet, je wilt het goed doen en je wilt er beter in worden. STOTT Pilates® kan je helpen om je techniek te verbeteren door je lichaam optimaal te bewegen; door bijvoorbeeld efficiënter te roteren vanuit je buikspieren of door je te leren je schouders te stabiliseren en te bewegen vanuit een neutrale rugcurve. Door de juiste spieren op de juiste manier te gebruiken, kun je je bewegingen meer kracht bij zetten, beter richting geven en meer snelheid maken. Daarnaast helpt Pilates je als geen andere methode om blessures te voorkomen. Want niets is zo frustrerend als een blessure, die het je onmogelijk maakt om datgene te doen dat je het liefste doet.

Minder pijn

Pijn legt ons in het dagelijks leven veel beperkingen op. Het kan je wakker houden midden in de nacht, of het zelfs helemaal onmogelijk maken om je te ontspannen. Chronische pijn resulteert vaak in een vermindering van lichamelijke activiteit, waardoor je lichaam steeds sneller vermoeid raakt.

Eén van de meest voorkomende chronische pijnen is rugpijn. Of dat nu lage rugpijn is, spanning in de bovenrug, of een pijnlijke nek. Veel van deze rugpijn is een direct gevolg van een slechte lichaamshouding. Zwakke buikspieren, te veel spanning in de bilspieren, schouders die naar voren hangen, overstrekte knieën, om er maar een paar te noemen. Allemaal tekenen dat je lichaam uit balans is en niet meer goed is uitgelijnd. Dit zorgt ervoor dat sommige spieren hun kracht en uithoudingsvermogen verliezen, terwijl andere spieren juist verkrampen, wat de slechte houding alleen nog maar verergert. STOTT Pilates® instructeurs zijn getraind om een Lichaamshouding Analyse te doen, zodat ze (zelfs in een groepsles) weten waar ze bij welke client op moeten letten en wie wat nodig heeft. Op die manier begrijpt de client zelf ook steeds beter waaraan te werken en haalt zo het meeste uit de methode.

Terugkomen na een blessure

Rehabilitatie is vaak een lang proces. Zelfs wanneer de behandeling door een medisch specialist (bijv. een fysiotherapeut) is afgerond en je spieren en gewrichten weer redelijk kunnen functioneren, is de functie nog niet zo sterk als voorheen, laat staan sterker en dus vatbaar voor herhaling van de blessure. Dit is de reden waarom cliënten in dit stadium vaak wordt geadviseerd om met behulp van Pilates de aangetaste functie (bijvoorbeeld het omhoog reiken met de rechterarm, of het buigen en strekken van een knie) zo te trainen dat deze sterker wordt dan voorheen.

A healthy body is a beautiful body

Ga ik er door Pilates beter uitzien? Ja. Val ik erdoor af? Dat hangt ervan af. Met een Pilates workout verbrand je calorieën en dit draagt dus bij aan het metabolisme van je lichaam. Maar het is geen cardio workout, dus je moet nog steeds opletten met wat je eet en naast Pilates voldoende bewegen. Aan de andere kant werkt Pilates van binnen naar buiten. Je (her-) ontdekt hoe je lichaam werkt en hoe ingenieus het in elkaar zit. Hoe je het het beste kan gebruiken, hoe je ervoor moet zorgen en hoe je ervan kan houden. De waardering van je lichaam kan een enorme stimulans zijn om af te vallen. En wanneer je die kilo’s kwijtraakt zorgt Pilates ervoor dat je spieren en huid zichtbaar gezonder worden. Niet door je spieren onder je huid op te laten bollen of een ‘sixpack’ te creëren, maar door je het percentage spierweefsel in je lichaam zichtbaar te verhogen. Een betere houding doet trouwens wonderen voor je uitstraling. Een lichaam waar jij je prettig in voelt, is prachtig om te zien.

Vijf basisprincipes

Met Pilates kun je verschillende doelen nastreven, afhankelijk van je individuele behoefte. Er staan echter twee gedachten centraal, die je de weg wijzen, ongeacht welke route je volgt:

  • Het herstellen en behouden van een optimale, neutrale rugcurve
  • Zowel kracht als uithoudingsvermogen vergroten in álle spierlagen: in de diepe stabilisatie spieren, in de bovenliggende spieren die je lichaamshouding bepalen en in de meest oppervlakkige spieren die beweging mogelijk maken.

De diversiteit en volgorde van de oefeningen, in combinatie met tips en correcties van de instrcuteur, helpen de cliënt om elke van de drie spierlagen correct te gebruiken.

Om een optimale rugcurve te herstellen en te behouden, streeft STOTT Pilates® ernaar om zoveel mogelijk oefeningen te doen vanuit een zo neutraal mogelijke houding. Om de client te helpen deze houding te vinden, maakt de methode gebruik van 5 basis principes:

  1. 3-DIMENSIONALE ADEMHALING
  2. PLAATSING VAN HET BEKKEN
  3. PLAATSING VAN DE RIBBENKAST
  4. SCHOUDER (-BLAD) STABILISATIE
  5. PLAATSING VAN NEK EN HOOFD

Het begrijpen en in de praktijk brengen van deze principes is van groot belang om de essentie van iedere afzonderlijke oefening te begrijpen en het meeste voordeel uit de methode te halen. Studio C biedt speciale introductie-pakketten aan voor cliënten die nooit eerder Pilates hebben gedaan, om er zeker van te zijn dat ze zich deze basisbegrippen eigen maken.