STOTT PILATES® mat oefeningen

Hoewel door Studio C geen aparte mat lessen worden verzorgd, worden in elke les een aantal mat oefeningen geïntegreerd. Wanneer je nog niet eerder Pilates hebt gedaan bestaan de starters lessen in het begin voor minimaal een half uur uit oefeningen op de mat en doen we slechts een deel van de les oefeningen met de weerstands apparatuur. Naarmate je vordert wordt het aandeel mat oefeningen kleiner, maar ze blijven altijd deel uitmaken van de les.

Mat oefeningen vormen de perfecte basis om alle vormen van Pilates te leren beoefenen. Hoewel de vijf basis-principes van STOTT PILATES® ook op de apparatuur in praktijk worden gebracht, zijn deze het makkelijkst terug te herkennen tijdens de oefeningen op de mat. Pilates op de mat is puur in al zijn eenvoud; jij, jouw lichaam en de zwaartekracht. Het lijkt makkelijk, maar schijn bedriegt. Hoewel de coördinatie van de bewegingen misschien niet al te ingewikkeld is, is er daardoor juist meer aandacht voor details. Voor de instructeur zijn de oefeningen op de mat bovendien een belangrijk middel om het lichaam van de cliënt beter te leren kennen en begrijpen en overeenkomstig de juiste oefeningen aan te bieden of aan te passen.

Hoewel het repertoire op de mat zeer uitgebreid is, spelen buikspieroefeningen in de meeste matlessen een grote rol. Deze buikspieroefeningen zijn erop gericht om kracht, stabiliteit en vooral uithoudingsvermogen op te bouwen in de ‘core’, het gebied rondom bekken en onderrug. Hoewel we in iedere les de rug rond maken, verlengen, draaien én opzij buigen, zijn veel mat oefeningen flexie-georiënteerd, wat wil zeggen dat je een oefening doet met een ronde/bolle (onder-) rug. Hoewel dat voor het trainen van buikspieren zeer effectief is, is het in sommige gevallen minder geschikt, bijvoorbeeld voor cliënten met een acute hernia of een ernstige diastase. Overleg in dat geval altijd eerst met je fysio-therapeut of medisch behandelaar welke bewegingen en houdingen je beter niet kan doen en geef dit door aan de instructeur.